18 november 2016

Op 5 december is het feest voor iedereen!

Op zaterdag 29 oktober organiseerden Ludens en Spelenderwijs het Festival Pepernoot. Doel: met elkaar in gesprek gaan over een sinterklaasfeest waar alle kinderen zich mee kunnen verbinden.

Naar aanleiding van het festival schreven Jolieke Sorber en Coen Witteveen het lied:

"Feest voor iedereen!"

Leer de tekst en zing lekker mee!

Bij dit lied hoort ook een lesbrief met activiteiten voor peuters en jonge kleuters. 

Sinterklaas, 'Zo kan het ook!'

Bij Ludens besteedden we de afgelopen vier jaren veel aandacht aan het thema ‘Feest voor iedereen’. We hielden dialoogbijeenkomsten met pedagogisch medewerkers, oudercommissies, teamleiders, managers en bestuur. We organiseerden, samen met verschillende andere organisaties, dialoogavonden in de stad, ook voor ouders. We leverden goede voorbeelden, boekjes, liedjes e.d. voor de sinterklaastoolkit (zie Art1MN) en tenslotte organiseerden we samen met Spelenderwijs het Festival Pepernoot in Utrecht.

Ludens is er de organisatie niet naar om zaken te ‘verbieden’, we werken liever aan win-win. Toch willen we meer richting geven. Tot nu toe hebben we steeds de dialoog aangemoedigd met onze Groeimeter (respect, inclusie, diversiteit) als uitgangspunt. Nu hebben we, ook in samenspraak met de centrale oudercommissie, het volgende uitgangspunt geformuleerd:

We geven een klemmend advies aan alle medewerkers en ouders om de  figuur van piet te ontdoen van alle racistische stereotypering; geen zwarte of bruine schmink, geen kroeshaarpruiken, geen oorringen, geen rode lippen. Maar wel: vrolijke, aansprekende, toegankelijke, kindvriendelijke en avontuurlijke figuren, die er aan kunnen bijdragen dat het sinterklaasfeest een mooi feest blijft voor álle kinderen. Passend bij de uitgangspunten van onze Groeimeter: ‘We lossen het samen op’ en ‘Zo kan het ook!’.

Namens teamleiders, managers en bestuur, Ans van Hoof

Nieuws archief


Contact met Ludens

Ludens kinderopvang

Hamaka! | sitemap |  Ludens - Abstederdijk 303, 3582 BK Utrecht