14 april 2015

Bij Ludens mag je vies worden!

Spelen, experimenteren, ontdekken en daarbij lekker vies mogen worden is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen leren door spelen en ervaren. Met een beperkt aantal regels en grenzen mogen kinderen bij Ludens kladderen en kliederen, krassen, modderen, smeren en slopen, uitproberen en kiezen, genieten en ervaren. Ze mogen zoveel mogelijk zelf doen en kijken wat dat teweeg brengt, hun eigen wereld ontdekken.

Pedagogisch medewerkers zorgen voor een omgeving waarin genoeg te zien, te spelen en te ontdekken valt en bieden materialen aan die kinderen interessant vinden om mee te spelen en te experimenteren. Kinderen krijgen alle tijd en ruimte om het te onderzoeken, er iets mee te doen of er iets mee te maken. (foto's: 'Begrijpen met je handen', Annet Weterings, Sabine Plamper)

Daarom spelen we graag met blokken, poppen, auto’s en verkleedkleren maar ook met flessendoppen, kurken, dopjes, stokjes, lappen stof, kartonnen kokers, stenen, schelpen, dennenappels, knopen, lege melkpakken, zand, water en nog veel meer. Bij alle materialen en activiteiten die er aangeboden worden, zoals tekenen, schilderen, dans, muziek, drama of (buiten) spelen geven we kinderen de ruimte om zelfontdekkend te leren, met  al hun zintuigen.

Op de kinderdagverblijven en BSO’s organiseren we thema-avonden en studiedagen over dit onderwerp, Pedagogisch medewerkers onderzoeken bij zichzelf in hoeverre zij ‘Bij ons mag je vies worden’ al ‘in de vingers hebben’ en elk team maakt een plan voor hoe zij verder hiermee aan de slag gaan.

Er is een schitterende Toolkit gemaakt met heel veel handvatten en voorbeelden voor pedagogisch medewerkers zodat ze snel met de kinderen van start kunnen.

De Toolkit is gemaakt door Esther Hoogendijk, www.estherhoogendijk.nl

‘wat is voorgedaan, kunnen we niet meer zelf ontdekken, terwijl datgene wat we zelf hebben kunnen ontdekken niet alleen maximaal onze inzet en vermogens aanspreekt, maar ook tot blijvende inzichten en vaardigheden leidt’ (dr. Ewalt Vervaet, ontwikkelingspsychoog)

Olga Korpel, pedagoog, trainer, Ludens

Nieuws archief


Contact met Ludens

Ludens kinderopvang

Hamaka! | sitemap |  Ludens - Abstederdijk 303, 3582 BK Utrecht