13 november 2014

Hij komt, hij komt!

Dit jaar sponsort Ludens voor de tweede keer de Intocht van Sinterklaas in Utrecht. We zijn blij dat we als kinderopvangorganisatie een bijdrage kunnen leveren aan dit grote kinderfeest.

Als maatschappelijke organisatie voelen we ook de verantwoordelijkheid om niet zomaar voorbij te gaan aan het maatschappelijk debat over gevoeligheden rond Piet.

  • Sinterklaas is een heel leuk kinderfeest en dat willen we graag zo houden.
  • We willen respectvol omgaan met de diversiteit in de samenleving.

Dat zijn de twee uitgangspunten die Ludens wil uitdragen in de gesprekken die nu overal gevoerd worden over de figuur van zwarte Piet. We zijn sponsor van de intocht, omdat we mee willen werken aan een van de leukste kinderfeesten. En in ons pedagogisch beleid van de Groeimeter staat dat we respect en aandacht tonen voor diversiteit en voor het samen oplossen van problemen.

Pietendialoog in Utrecht

Met die uitgangspunten hebben we samen met de organisatoren van de Intocht een initiatiefgroep in de stad opgericht, om met elkaar te werken aan een oplossing voor het probleem dat 'zwarte Piet' heet. Het is duidelijk dat er veel mensen in de samenleving zijn, ook binnen onze organisatie, die een diepgevoelde pijn ervaren die teweeg wordt gebracht door het racistische stereotype van zwarte Piet. En het is ook helder dat er veel mensen zijn die enthousiast  bijdragen aan het kinderfeest en er verdriet van hebben dat ze voor racist worden uitgemaakt. 

Bij de initiatiefgroep horen de volgende organisaties:

Binnen de gemeente hebben we, in juli en in oktober, samen met de stichting Utrecht in Dialoog twee grote dialoogavonden gehouden over dit probleem. De opkomst was groot en tijdens die dialoog is begrip en respect ontstaan tussen Utrechters die heel verschillende, soms zeer uiteenlopende gevoelens en gedachten hebben bij zwarte Piet. In die dialoog zijn bruggen gebouwd en er is vertrouwen ontstaan dat er een goede verandering komt met respect voor iedereen. We hebben afgesproken dat we ook in het komende jaar nog verder gaan met deze dialoogrondes, want het is een probleem dat niet in één keer kan worden opgelost.

Laten we, als opvoeders ook, samen ons best doen om een goed voorbeeld te geven. Zonder harde woorden en verwijten en zonder kwetsende stereotyperingen. Want 5 december is een feest voor iedereen.

Ludens in dialoog

Binnen Ludens organiseren we ook dialoogmogelijkheden over (zwarte) Piet. Dat bereiden we nu voor, samen met de stichting Utrecht in Dialoog. De teamleiders en gebiedsmanagers nemen hierover ook contact op met ouders en oudercommissies.

'Inclusief feest'

Er is een digitale toolkit beschikbaar die materiaal bevat waarmee een ‘inclusief feest’ georganiseerd kan worden. Daarin vind je liedjes, verhaaltjes, inspiratie en activiteiten voor een divers en respectvol Sinterklaasfeest.

We wensen iedereen alvast heel veel plezier!

 

 

Wilt u op dit bericht reageren, dan kan dit via een bericht aan info@ludens.nl.

Nieuws archief


Contact met Ludens

Ludens kinderopvang

Hamaka! | sitemap |  Ludens - Abstederdijk 303, 3582 BK Utrecht