24 februari 2014

Luisteren naar de behoeften van je baby én van jezelf

Tien babyouders en een stel aanstaande ouders trotseren op deze avond regen en wind voor de workshop ‘Kijk, luister en begrijp’ bij kinderdagverbijf Lieve&Bouwe. Een workshop over wat baby’s nodig hebben.

Jantine Peters, Ludens pedagoog, Gordontrainster en schrijfster van het gelijknamige boek, verzorgt deze avond enthousiast. Uitgangspunt is de visie van Ludens: het kind als competente jonge onderzoeker. 

Baby’s vanaf ongeveer 3 maanden oud maken al heel duidelijk contact anderen, ook met andere kinderen om hen heen. Ze imiteren gedrag en ze spelen er ook op in. Door goed te kijken naar je baby en te reageren op de behoeften van je kindje, ontwikkelt het zelfvertrouwen. Een baby heeft uitdaging en houvast nodig om verder te komen in zijn ontwikkeling.

In een filmfragment, waarin een moeder haar baby verschoont, toont Jantine de vele interactiemomenten. Een van de aanwezige vaders merkt naderhand op, dat je dat niet hoeft aan te leren; hij doet dit vanzelf al zo, alleen niet heel vroeg in de ochtend ….

Geeft niks, merkt Jantine geruststellend op. Je bent als ouder ook een mens met behoeften en om goed voor je kindje te kunnen zorgen is het minstens zo belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt.

Grenzen stellen en duidelijk zijn is ook voor hele jonge kinderen al belangrijk. Het maakt de omgeving voorspelbaar en dus veilig. Hoe je dit voor elkaar krijgt bij dreumesen en peuters, zonder te straffen en te belonen, daar is bij de babyouders deze avond ook al veel belangstelling voor. Want zodra een kindje gaat lopen speel als ouder al gauw opeens voor politieagent. En dat maakt een dag niet gezelliger.

Het boek ‘Kijk, luister en begrijp’, dat de deelnemers mee naar huis krijgen, kan dan nog wel eens goed van pas komen. Hierin staat het respectvol communiceren van Thomas Gordon uitgebreid beschreven, aangevuld met oefeningen voor ouders met een baby. Een prettige en welkome ondersteuning voor de competente jonge onderzoekende ouder!

Ga naar het overzicht van de data en de locaties waarop we de workshop 'Kijk, luister en begrijp' dit jaar aanbieden.

Nieuws archief


Contact met Ludens

Ludens kinderopvang

Hamaka! | sitemap |  Ludens - Abstederdijk 303, 3582 BK Utrecht