29 juni 2011

De plantjes groeien goed

Bijna alle kinderdagverblijven van Ludens doen dit jaar mee aan het project 'Makkelijke Moestuinen'. Ludens werkt hierbij samen met Nutricia Nederland, de GG&GD Utrecht, Cumulus Welzijn en Aveant.

Het principe van de tuintjes is het zogeheten “Square Foot Gardening”. Met deze methode is minder grond, minder inzet en minder bewatering nodig, maar je kunt wel een maximale oogst uit je tuintje halen. Bovendien is de Makkelijke Moestuin heel geschikt om kinderen kennis te laten maken met verschillende eetbare plantjes.

Begin mei hebben de kinderdagverblijven al naar gelang de grootte van hun buitenruimte één of meerdere moestuinbakken gekregen.
De bakken zijn van ecologisch verduurzaamd hout, dus er komen geen schadelijke stoffen in de grond. Aarde en zaadjes kregen ze er ook bij evenals een boekje met uitleg en tips.

Voordat er gezaaid wordt, moet de grond goed losgemaakt worden. Lekker woelen met je handjes in de aarde (zie foto boven - 't Labyrint).
Het voorjaar is droog en jonge planjes hebben veel water nodig. De kinderen zijn dus flink in de weer met sproeiers en gieters (zie foto rechts - de Tuinkabouter).

Wachten op de oogst

Het project is tot nu toe een succes; zowel de kinderen als de medewerkers zijn erg enthousiast. Nog even en we kunnen gaan oogsten en proeven hoe eten uit eigen tuin smaakt.

Nieuws archief


Contact met Ludens

Ludens kinderopvang

Hamaka! | sitemap |  Ludens - Abstederdijk 303, 3582 BK Utrecht