19 januari 2011

Wat is dat nou voor een dier?

Struisvogel Fiet is dol op rennen. Het liefst rent hij de hele dag. Maar op een dag waait het zo hard, dat hij bijna niet vooruit komt. Allerlei ander dieren vertellen Fiet wat hij moet doen: schuilen, zwemmen, vliegen, graven, kruipen, drijven...  Maar dat wil Fiet allemaal niet. Fiet wil rennen! 

Het prentenboek van het jaar, dat altijd centraal staat tijdens Het Nationale Voorleesontbijt, is deze keer voor peuters niet zo makkelijk te begrijpen. Een stuisvogel is een exotisch dier dat je niet alle dagen tegenkomt, zoals een hond of een kat. Een uitdaging dus voor de voorlezers!

FNV voorzitter Agnes Jongerius las voor bij kinderdagverbijf de Planeet in Overvecht. Veel kinderen waren voor de gelegenheid als een dier verkleed. Een in zebrapak gestoken jongetje week tijdens het voorlezen niet van haar zijde.

Plezier

Agnes had er duidelijk plezier in. Ze nam rustig de tijd om te vertellen waar het boek over ging en om de plaatjes te laten zien. Ook liet ze ruimte voor inbreng van de kinderen en betrok ze hen actief bij het verhaal. "Hee, jij bent een beer. Jij staat ook in het boekje, kijk maar!"

Ontbijttasjes

Na het voorlezen is het tijd voor het ontbijtje. Traditiegetrouw krijgen de kinderen bij de kinderdagverblijven van Ludens een tasje met wat lekkers erin. Bij de Planeet is dat deze keer een feestelijk verpakte krentenbol, een pakje appelsap en een banaan. De kinderen gaan gezellig bij elkaar op de grond zitten om te picknicken. Agnes blijft ook nog even om een kopje koffie te drinken en met de kinderen na te praten. Het was, kortom, een geslaagd voorleesfeest.

Links: Wethouder Kreijkamp leest voor bij Villa Kakelbont. Ludens directeur Ans van Hoof (naast het raam) luistert ook mee.
Rechts: Kinderen van 't Labyrint bestuderen de werking van de wind. 

Nieuws archief


Contact met Ludens

Ludens kinderopvang

Hamaka! | sitemap |  Ludens - Abstederdijk 303, 3582 BK Utrecht