16 februari 2010

Project Cool Climate after School in de schijnwerper

Klimaatverandering is een actueel thema. Om kinderen tussen 7 en 12 jaar én mensen in hun directe omgeving te stimuleren zelf bij te dragen aan energiebesparing, heeft de Stichting Collusie het Cool Climate project ontwikkeld.
Maandag 15 februari was er bij BSO De Warmoes een feestelijke presentatie van het project in aanwezigheid van burgemeester Wolfsen.

De genodigden en de pers hadden zich verzameld in de grote gymzaal van de Warmoes om naar de diverse sprekers, waaronder Ludens directeur Ans van Hoof, te luisteren. De directeur verwees naar de slogan "it takes a village to raise a child" en gaf aan dat je die in dit geval ook kunt omdraaien: soms hebben kinderen namelijk een opvoedingstaak naar volwassen toe.
Klik HIER voor de inhoud van de toespraak.

De gemeente Utrecht vindt het belangrijk dat mensen zich inzetten voor een beter klimaat, aldus de burgemeester. Daarom ondersteunt de gemeente dit project, dat kinderen op een eigentijdse manier aan het denken zet over milieu en klimaat.

Zonnecelautootjes

Intussen waren de kinderen boven druk bezig om onder begeleiding van een medewerkster van Collusie autootjes te bouwen. De autootjes werden voorzien van een zonnecelbatterij. Door met behulp van een lamp het zonlicht na te bootsen, konden de kinderen de autootjes laten rijden.

Het bouwen van zonnecelautootjes is een van de onderdelen uit het Cool Climate pakket. Een ander onderdeel is de klimaatdetective. In dit spel (Top Secret!) worden kinderen uitgedaagd om thuis het energieverbruik te onderzoeken.

Landelijk

Cool Climate is een landelijk project, dat eind vorig jaar al van start is gegaan. Ludens BSO Het Tuinhuis is een van de locaties waar kinderen al hebben meegedaan. Volgens Collusie directeur Hans Brugman zijn de kinderen tot nu toe erg enthousiast en geven zij het project gemiddeld een 8.

Race

Toen de sprekers uitgesproken waren, maakten de aanwezigen ruimte voor het belangrijkste onderdeel van deze middag: de autorace.
Er waren start- en finishlijnen op de grond geplakt en de autootjes werden netjes achter de streep opgesteld. De burgermeester schoot een pistooltje af en onder luide aanmoedigingen reden de autootjes weg. Wat waren de winnaars blij! Ze kregen een prijs en mochten met de burgemeester op de foto. Vervolgens kregen alle deelnemende kinderen een energiebox met energiebesparende producten die ze mee naar huis mochten nemen. Voor de volwassenen was er gelegenheid om nog gezellig even na te praten onder het genot van een hapje en een drankje.

De Warmoes is momenteel nog druk met een kookproject dat gekoppeld is aan het steunen van de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. De kinderen hebben o.a. cake gebakken en verkocht ten bate van het goede doel. Het Cool Climate project zal in een later stadium verder opgepakt worden.
Meer informatie over ‘Cool! Climate after School!’ kunt u vinden op www.coolclimateafterschool.nl.

Nieuws archief


Contact met Ludens

Ludens kinderopvang

Hamaka! | sitemap |  Ludens - Abstederdijk 303, 3582 BK Utrecht